12-04-07

Reeks 1; disc 1.

1

1. De ommekeer
Net wanneer Witse op het punt staat zijn vrouw en zijn baas te betrappen, komt hij op het spoor van een gezochte overvaller die betrokken is bij een roofmoord op een juwelier in Elsene. Witse kan de man overreden om zich aan te geven en zijn kompaan en de verstopplaats van de buit mee te delen. Op de plek waar de twee hun wagen hebben achtergelaten is er echter geen spoor meer van het geld. Witse vermoedt dat duivenmelker Ludo Williams (Jos Dom) het geld gevonden heeft en voor zich gehouden. De gespannen situatie op zijn werk tussen hem een zijn baas wordt door zijn privé-problemen echter zo ondragelijk, dat Witse weggepromoveerd wordt uit Brussel, en uiteindelijk in het gerechtelijk arrondissement Halle belandt.

2
2. De Bonami
Witse maakt in Halle kennis met zijn nieuwe collega's: zijn assistent Dimitri Tersago, de chagrijnige inspecteur Romain Van Deun en zijn assistent Rudy Dams (Mark Stroobants), en vooral met hoofdcommissaris Ilse Van de Casteele. Zijn eerste opdracht is de moord op een binnenschippersmatroos, Dennis Falkenhofer (Koen Monserez) onderzoeken. Falkenhofer heeft een voorgeschiedenis van caféruzies en knokpartijen, en de avond ervoor was het in het lokale café alweer prijs tussen hem en slagersleerling Wouter Van Opstal (Han Coucke). Op de kleding van de jongen zijn echter geen bloedsporen terug te vinden. Witse geraakt wel geïntrigeerd door het gebrek aan medeleven van de schipper Rondelez (Dirk Lavryssen) en zijn vrouw (Gert Portael). Wanneer bovendien blijft dat Falkenhofer nogal voor jonge vrouwen valt en het schippersechtpaar een attractieve dochter, Esmée (Wine Dierickx) van 16 jaar hebben, denkt Witse in de richting van een passiemoord.
3
3. Het horloge
De ouders van een doodgereden kind hebben een anoniem telefoontje van de dader gekregen op de vooravond van de begrafenis, waarin die zijn spijt betuigt. Witse, Tersago, Dams en Van Deun zijn op de begrafenis aanwezig, vermoedend dat de dader ook aanwezig zal zijn, en ze arresteren ene Johan Van Zeebroeck (Frank Van Erum). Bij een huiszoeking vinden ze een hoop drugs, en per vergissing neemt de technische dienst ook een oud zakhorloge met een foto in mee. Johans vader (Rikkert Van Dijck) beweert de naam die in het horloge is gegraveerd noch de foto te herkennen, en Johan verklaart dat hij het stuk heeft overgekocht van een junk. Toevallig ligt er in de archieven een dossier van een drugsdode, Timothy, met dezelfde achternaam. Van Deun heeft het onderzoek een paar weken voor Witses komst afgewikkeld, maar Witse is ziedend als hij merkt hoeveel sporen Van Deun ononderzocht heeft gelaten. Er blijkt een connectie tussen de twee zaken te zijn, één waarbij alles draait om een mislukt bouwpromotie-project.
4
4. Afscheid
Charlotte Brabants (Nele Bauwens) is een 35-jarige enquêtrice, die op een morgen teruggevonden wordt op de parking van een taverne. De taverne blijkt een gekende ontmoetingsplaats te zijn voor eerste afspraakjes van een huwelijksbureau. Witse eist inzage in de dossiers, en komt tot de conclusie dat één van de potentiële huwelijkskandidaten, Jan Duckart (Rudy Morren), juffrouw Brabants stalkte. Bovendien hebben Witse en Duckart nóg een gemeenschappelijke kennis... Het vreemde is echter dat Charlotte Brabants blijkbaar een vaste vriend had, een industrieel die door zijn broer maar wát graag zo ver mogelijk van de zakelijke beslommeringen van het bedrijf gehouden wordt.
2004

15:13 Gepost door Helliwood-man | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Reeks 1; disc 2.

5
5. Lieve oudjes
Bejaardenhelper Peter Gijsbrecht (Mark Van Eeghem) is getuige hoe een vrouw van een Europarlementariër aan een tankstation wordt ontvoerd. De vrouw en haar man worden door de politie even later bij hen thuis teruggevonden, op gruwelijke manier het slachtoffer geworden van roofmoord. Met de hete adem van de Europese Commissie in zijn net stelt Witse voor om de gestolen kredietkaarten nog even níet te blokkeren, in de hoop dat de daders een fout maken en zichtbaar zijn op de één of andere beveiligingscamera. En inderdaad, Van Deun komt op de proppen met een bewakingscamera die een half uur lang alle mensen op de roltrap heeft gefilmd. Aan Gijsbrecht wordt gevraagd de dader aan te wijzen, maar die wil dat enkel doen in ruil voor strikte anonimiteit: zijn naam mag nergens in het dossier verschijnen. Eens Witse die belofte heeft gemaakt, duidt hij Kurt Haverals (Peter Thyssen) aan als de dader, een zware jongen met een strafblad van geweldplegingen.
6
6. Bijklussen
Witses rivaal Paul Keysers roept zijn hulp in om de diefstal van een paar kostbare schilderijen op te helderen. De modus operandi vertoont erg veel gelijkenissen met die van Mario Sarasin (Nand Buyl), een kunstdief die Witse eertijds de doos heeft ingedraaid. Sarasin is echter van zijn "pensioen" aan het genieten, samen met zijn vriendin Pascale (Hilde Van Mieghem), een voormalige hoer. Sarasin herkent in de diefstal de hand van zijn ex-handlangers en belooft aan Witse vitale informatie in ruil voor absolute discretie. De kunstdieven worden 's anderendaags al geklist, en de schilderijen zijn terecht, maar Sarasin wordt vermoord teruggevonden.
7
7. Loesje
Robbie Jonckers (Mout Uyttersprot) wordt uit het water gevist, met zijn maag vol antidepressiva en zijn bloed vol alcohol. Bovendien heeft hij vlak voor zijn overlijden naar een zelfmoord-preventielijn voor jongeren gebeld. Hoofdcommissaris Van de Casteele wil het dossier laten afsluiten, maar Witse heeft op de GSM van het slachtoffer nog een telefoontje ontvangen van een meisje dat kennelijk niet op de hoogte was van Loesjes Robbies dood. Witse probeert het meisje, Loesje (Marie Vinck), op te sporen, en komt tot de ontdekking dat haar vader Johan (Johan van Assche) hulpverlener bij de bewuste jongerentelefoon is, en hij dus mogelijk het laatste gesprek met Robbie heeft gevoerd. Witse probeert Johans collega, Annemarie Nachtegaele (Els Olaerts) met Loesje te laten spreken. Ze beroept zich echter op haar beroepsgeheim om in de zaak geen verdere verklaringen te moeten afleggen.
2004

15:08 Gepost door Helliwood-man | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reeks 1; disc 3.

8a
8. Een oude zaak
Raymond Van Deun is bezig om op eigen houtje een reeds lang geklasseerde zaak uit te spitten, en zit zonder medeweten van zijn collega's een huis te observeren, wanneer hij door een onbekende zwaar wordt toegetakeld. Witse leidt het onderzoek, en alhoewel hij voor de buitenwereld de geëngageerde collega uithangt, kan hij de vuile onderkruiper niet luchten, zeker wanneer blijkt dat die minutieus alle misstappen van Witse zelf aan het noteren is. Na lang aandringen weet Witse aan de zwaargewonde Van Deun de naam van het dossier te ontfutselen. Het betreft een oude zaak waarbij ene Marie-Claire Lambrechts (Suzanne Saerens) haar man verloren is bij een verdacht jachtongeval. De dader, Leon Masure (Frans Maas), is daar merkwaardig goedkoop vanaf gekomen, en aangezien de onderzoeksrechter die de zaak eertijds leidde, lid was van dezelfde jachtclub, heeft Van Deun hier naar goede paranoïde gewoonte weer een complot in herkend. Onder Witses opmerkzame oog moeten de speurders in hun onderzoek echter een bocht van 180 graden maken...
9
9. De honden
De gepensioneerde garagehouder Victor Opdebeeck (Herman Coessens) wordt in zijn keuken neergestoken met een vleesmes, terwijl hij het eten voor zijn honden aan het prepareren is, en zijn vrouw Alwina (Camilla Blerau) de hokken aan het schoonmaken. Roofmoord is alvast uitgesloten, want er schijnt niets weg te zijn. Zijn honden kweken was zijn passie sinds hij de garage aan zijn dochter Martine (Kristine Van Pellicom) en haar man Marc (Wim Stevens) heeft overgegeven. De kinderen hebben echter hun vader uit de raad van bestuur gestemd omdat hij zich te zeer bleef moeien met de dagelijkse werking van de garage, en vader had zelfs gedreigd om van de weeromstuit een bedrijfsrevisor op hun dak te sturen. Het ontbreekt echter aan hard bewijs: met name het moordwapen is nergens te bespeuren. Witse heeft intussen een klein bemeubelingsprobleempje: in het gemeubelde huis dat hij huurt worden de meubelen door de ex van de vorige eigenaar geconfisqueerd.
10
10. Monica's passie
Monica D'Arteveld (Christel Van Dijck) presenteert een religieus radioprogramma op een lokale vrije zender. Op een dag is ze spoorloos verdwenen, en haar man Ludwig (Dirk Vermiert) komt aangifte doen van haar verdwijning. Net op dat ogenblik is de politie bezig met een actie om foutparkeerders weg te slepen, en in één van de koffers blijkt haar lijk te liggen. Witse gaat op zoek in de parochie waar Monica werkzaam is, en merkt dat de vrouwelijke parochianen allemaal een flinke boon hadden voor eerwaarde Bart Wijns (Erik Burke), de jonge en hippe priester, die nochtans zweert bij zijn celibaat. Een ander spoor leidt naar een uitgetreden missionaris-avonturier, Bruno Brepoels (Guy Dermul), die vroeger in de parochie actief was, en nog een tijdje in het huis heeft gewoond dat Witse nu huurt.
2004

15:04 Gepost door Helliwood-man | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reeks 1; disc 4.

11
11. De vergelding
De buren van Witse klagen wanneer er in de buurt een motard, Robert Gils (Marc Peeters) komt wonen. Robert neemt zo goed en kwaad mogelijk de zorg over zijn gehandicapte neef, Leo Loontjes, op zich, nu Leo's moeder met een hersenbloeding in het ziekenhuis op sterven ligt. De buren beginnen al dadelijk heel wat af te roddelen: volgens hen is Robert enkel uit op het geld dat Leo's moeder getrokken heeft van de verzekering na het dodelijke werkongeval van haar man. Witse trekt de achtergrond van Gils na en heeft geen reden om hem te verdenken. Maar wanneer Robert een avondje gaat doorzakken en Leo alleen in het huis achterlaat, wordt die 's anderendaags dood gevonden, van dichtbij neergeschoten met een long-rifle. Witse moet Robert tot bedaren brengen, want die voelt zich zo schuldig aan Leo's dood dat hij dreigt om zelf voor detective te gaan spelen en de moordenaar zijn verdiende loon te geven.
12
12+13. De tipgever (deel 1 & 2)
Albain Dictus (Herman Gilis), een tipgever uit de periode dat Witse nog in Brussel werkte, biedt een tip aan die een mogelijke doorbraak kan betekenen in een dossier van roofmoord dat onopgelost op Van Deuns bureau is blijven liggen. Iemand uit de onderwereld probeert een koffer met zilverwerk te slijten die toebehoorde aan Fonteyne, een loodgieter die steenrijk is geworden met het patent op een nieuw soort waterfilter. Er wordt een val gespannen om de verkoper uit zijn tent te lokken, maar die wordt vermoord teruggevonden in Brussel, binnen de jurisdictie van Paul Keysers. Alles wijst op een afrekening in het gokkersmilieu, maar Witse heeft gemerkt dat de weduwe van Fonteyne, Patricia (Brit Alen), heeft gelogen. Bovendien wordt er ook nog een halssnoer ontvreemd door Roel Maenhoudt (Roy Aernouts). Roel en zijn moeder Carla (Mieke Verdin) zijn de wees en de weduwe van de vroegere handlanger van Fonteyne, die bij een ongeluk om het leven is gekomen. Ook dat is plots voor Witse een verdacht overlijden. Terwijl Witse van Van Deun het verwijt krijgt dat zijn tipgever een onbetrouwbare parvenu is, staat zijn hoofd feitelijk meer naar zijn echtscheiding, waarvoor hijzelf voor de vrederechter moet verschijnen.
2004

14:58 Gepost door Helliwood-man | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |